Zürih Balesi Aya İrini'de!

40. İstanbul Müzik Festivali, Zorlu Center sponsorluğunda, Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli yönetimindeki günümüz sahnelerinin en tanınmış dans topluluklarından Zürih Balesi’ni, 4 Haziran Pazartesi ve 5 Haziran Salı akşamları Aya İrini Müzesi’nde ağırlıyor.

Ünlü koreograf Heinz Spoerli’nin veda turnesi niteliği de taşıyan Zürih Balesi’nin İstanbul gösterilerinin tanıtımı için 4 Haziran Pazartesi günü Aya İrini Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Zürih Balesi Sanat Yönetmeni Heinz Spoerli’nin yanı sıra İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ve Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even katıldı. Basın toplantısında Heinz Spoerli yönetimindeki Zürih Balesi’ni İstanbul’da ağırlamaktan çok memnun olduğunu belirten Yeşim Gürer Oymak gösterilerin sponsorluğunu üstlenen Zorlu Center’a da teşekkür etti.

Zürih Balesi özel gösterimini desteklemekten mutluluk duyduklarını söyleyen Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even konuşmasında ‘Bugün bizleri bir araya getiren konu, aynı zamanda ülkemiz ve İstanbul için sosyal sorumluluğumuzun kültür sanat alanındaki bir yansıması. Sanatsal yaratıcılığı ve imza attığı eşsiz gösterilerle Avrupa’nın önde gelen koreograflarından olan Sayın Heinz Spoerli’nin veda turnesi olması ise bizim için bu buluşmayı daha anlamlı ve özel kılıyor. Bu akşam, muhteşem koreografisiyle Zürih Balesi, “… ve Rüzgârdan Sakındı” ile unutulmaz bir gösteriyle sanatseverlerle buluşacak. 40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilecek gösterime Zorlu Center projemizle sponsor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyaca ünlü müzikallerin, usta müzisyenlerin performanslarının, görkemli tiyatro yapıtlarının yanı sıra dans gösterileri, dünya prömiyerleri ve sergiler gibi birçok sanatsal aktivite için büyük bir platform yaratıyoruz. Bugün destek verdiğimiz kültür ve sanat buluşmaları çok yakında Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde de gerçekleştirilecek.’ dedi.

Basın toplantısının ardından Zürih Balesi, “Boşluktaki Rüzgârlar” (In den Winden im Nichts) başlıklı ikinci gösterilerinin bir bölümünü yalnızca basın için sahneledi.

Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli yönetimindeki Zürih Balesi, İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Zorlu Center sponsorluğunda 4 Haziran Pazartesi ve 5 Haziran Salı tarihlerinde, iki gece üst üste Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek iki farklı gösteriyle festival seyircisiyle buluşacak. Her iki gecede Claudius Herrmann Bach’ın solo viyolonsel süitleriyle Zürih Balesi’ne canlı olarak eşlik edecek.

Zürih Balesi, 4 Haziran Pazartesi akşamı ünlü koreografın, Bach’ın 1, 4 ve 5 numaralı viyolonsel süitleri için hazırladığı “… ve Rüzgârdan Sakındı” (… und mied den Wind) başlıklı prodüksiyonu sahneleyecek. İlk defa 1999 yılında sahnelenen prodüksiyon, eleştirmenler tarafından türünün en iyilerinden biri olarak gösterilmişti.

Topluluğun 5 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de başlayacak “Boşluktaki Rüzgârlar” (In den Winden im Nichts) başlıklı ikinci gösterilerinin prömiyeri 2003 yılında yapılmış ve dünya sahnelerinde büyük bir hayranlıkla karşılanmıştı. Bu gecede de Herrmann Bach’ın 2, 3 ve 6 numaralı viyolonsel süitleriyle Zürih Balesi’ne eşlik edecek. 

Klasikten çağdaşa, çok geniş bir repertuara sahip olan ve dramatik bale prodüksiyonlarıyla ünlenen Zürih Balesi, kadrosunda günümüzün en iyi dansçılarını barındırıyor. Topluluk ayrıca, dansındaki kusursuz teknik ve özgün stiliyle de öne çıkıyor. 1964’te Nicholas Beriozoff’un sanat yönetmenliğinde başlayan Zürih Balesi, Rudolf Nureyev, Patricia Neary gibi bale dünyasının devleriyle çalıştı. Topluluk, 1996 yılından bu yana çalışmalarını Heinz Spoerli ile sürdürüyor.

Zürih Balesi’nin sanat yönetmenliğini üstlenen Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli, halen Stuttgart Balesi, Viyana Opera Balesi, Paris Operası, Helsinki Ulusal Balesi, İsveç Kraliyet Balesi, Çin Ulusal Balesi ve La Scala Balesi ile işbirliğini sürdürüyor. 1940 yılında doğan ve Köln’den Montreal’e pek çok seçkin kurumda solist balet olarak çalışan Heinz Spoerli, bugüne kadar 200’e yakın koreografiye imza attı. Bach, Mozart, Brahms, Stravinsky, Ravel, Berio ve Schnittke gibi farklı bestecilerin müziklerine koreografi yapan Spoerli, Külkedisi, Coppélia, Don Kişot ve Kuğu Gölü gibi klasik balelerin yeni versiyonlarını gerçekleştirdi.


Heinz Spoerli

Heinz Spoerli 1940 yılında Basel’de doğdu ve daha gençliğinde tiyatro ve dansa âşık oldu. Önce Basel’de Walter Kleiber’le çalıştı; ardından Londra ve New York’ta bale eğitimi aldı. Spoerli 1967’den itibaren, bir yandan dans ederken bir yandan da ilk bale koreografilerini yapmaya başladı.

Spoerli’nin koreograf olarak uluslararası çıkışı ise 1972’de Eric Gaudibert’in “Le chemin” başlıklı müziğine yaptığı koreografinin Cenevre Büyük Tiyatrosu’nda sahnelenmesiyle gerçekleşti. 1973 yılında Basel Tiyatrosu Müdürü Werner Düggelin, Heinz Spoerli’yi kuruma baş koreograf ve bale direktörü atadı. Sonraki 17 yıl boyunca Spoerli, Basel Balesi için çok sayıda dans eseri gerçekleştirdi ve kurumu adından söz edilen, saygın bir klasik topluluk haline getirdi.

1996 yılında Heinz Spoerli’nin Zürih Balesi’nin idaresini devralması söz konusu olunca, bu zorlu görevi kabul etti ve kurumu Avrupa’nın en önemli bale topluluklarından biri yapmak üzere işe koyuldu. Zürih Balesi’nin direktörüyken Spoerli, değişen akımlardan bağımsız çağdaş koreograf olarak ününü pekiştirdi. Sanatçı Zürih'te Bach, Mozart, Brahms, Stravinsky, Ravel, Berio ve Schnittke gibi farklı bestecilerin müziklerine koreografi yaptı; Külkedisi, Coppélia, Don Kişot ve Kuğu Gölü gibi klasik balelerin yeni versiyonlarını gerçekleştirdi. Zürih'te çalıştığı süre zarfında yarattığı en önemli çağdaş eserler arasında Bach'ın viyolonsel süitlerine yaptığı "... ve Rüzgârdan Sakındı" ile "Boşlukta Rüzgarlar", "Yaklaşan Bulutlar", Gustav Mahler'in 5. Senfoni'sine yaptığı "Allem nah, allem fern", "moZART", "Les débauches du rêve" ve Peer Gynt bulunuyor.

Heinz Spoerli 1980’den bu yana Paris Operası, Viyana Devlet Operası, La Scala Tiyatrosu ile Berlin, Hong Kong, Lizbon, Stockholm, Stuttgart ve Graz’daki tiyatrolar dahil çeşitli kurumlarda konuk koreograf olarak görev alıyor.

Heinz Spoerli'nin aldığı ödüller arasında 1982 Hans Reinhart Ring, 1991 Basel Şehri Sanat Ödülü, 1995 Jacob Burckhardt Ödülü ve 2007 Zürih Sanat Ödülü sayılabilir. Sanatçıya 2009'da Alman Dans Ödülü ile Alman Dans Eleştirmenleri Ödülü verilmiştir.


Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Hakkında

Zorlu Center projesi geliştirilirken, İstanbul’un en çok ihtiyaç duyduğu konulardan birinin de kültür-sanat etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği alanlar olduğunu gözlemlendi. Sanatın çeşitli dallarına ev sahipliği yapmak üzere çok amaçlı sanat merkezi olarak tasarlanan Performans Sanatları Merkezi’ne, Zorlu Center içerisinde önemli bir yer ayrıldı.

Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, biri 2.300 kişi kapasiteli, diğeri doğal akustik donanımla tasarlanan 770 kişi kapasiteli iki salon ile İstanbul’u dünyaca ünlü eserlerle buluşturacak. Büyük salonun 1.100 metrekarelik büyük bir sahnesi bulunacak ve toplamda 3 bin 70 kişilik kapasiteye sahip olacak. Projenin en önemli ve güçlü fonksiyonlarından biri olan Performans Sanatları Merkezi, Zorlu Gayrimenkul’ün sosyal sorumluluk anlayışının da önemli bir göstergesi olacak.

300 milyon USD yatırım yapılan ve 50.000 m² kapalı alana sahip olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi dünyanın önde gelen müzikal, konser, dinleti, tiyatro ve dans gösterileri, resim sergisi ve müzayedeleri gibi birçok sanatsal faaliyete ev sahipliği yapacak. Böylece İstanbul, Avrupa’daki birçok şehirle bu konuda rekabet edebilecek. Aynı zamanda Londra – West End, New York - Broadway’de gösterimi gerçekleşen müzikallerin ve oyunların dünya prömiyerleri sergilenecek.

Ayrıca farklı katlarda her türlü ihtiyaca yönelik toplam 20.000 m² fuaye alanında sergi, kafe ve mağazalar da Performans Sanatları Merkezi’nin içinde yer alacak. Tüm katlardaki bağlantılar sayesinde rezidanslardan alışveriş merkezine hatta kompleksin diğer kısımlarına kolayca ulaşım sağlanacak. PSM içerisinde Türkiye’de bir ilk olacak e-Library de yer alacak.

Zorlu Gayrimenkul, dünyanın en ünlü gösterilerine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin operatörü için Amerikalı Nederlander Worldwide Entertainment (NWE) ile anlaştı. Zorlu Gayrimenkul, 100. yaşını kutlayan ve birçok Broadway şovunun mimarı olan Nederlander ile yaptığı işbirliğiyle Zorlu Center’ın fonksiyonları için de “en iyiyi” sunma vizyonunu Performans Sanatları Merkezi için de göstermiş oldu.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'mongodb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: