Prof. Dr. Mustafa Muhtar Kutlu

Prof. Dr. Mustafa Muhtar Kutlu Resmi
1952 yılında Uluborlu’da (Isparta) doğdu.

İlkokulu Eskişehir, ortaokul ve liseyi Merzifon’da tamamladı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji (Etnoloji) Bölümü’nde lisans eğitimini (1973) tamamladıktan sonra S.S.Y.B. İstanbul Rehabilitasyon Merkezinde (1973–1975) ve Ankara Hıfzıssıhha Okulu’nda WHO, UNDP ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü Sağlık Alanında İnsan Gücü Geliştirme Projesinde Araştırmacı (Antropolog) olarak (1976–1978) çalıştı.

1978 yılında Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bilimleri Bölümü’ne Halkbilim Asistanı olarak atandı. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Şavak Aşireti’nde Göçer Hayvancılık-Halkbilim Açısından Bir İnceleme” konulu etnografik çalışma ile 1985 yılında doktorasını tamamladı.

Ankara Üniversitesi DTCF Sosyal Antropoloji ve Etnoloji Bölümü’nde Yardımcı Doçent, 2002 yılında, Sosyal ve Kültürel Antropoloji bilim dalında Doçent oldu. 2010 yılında profesörlüğe atandı. Halen, aynı Fakültede (DTCF) Halkbilim Bölümü Halkbilim Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

“GAP Kültürel Gelişim Projesi” ve “Ilısu Baraj Gölü Çevresi Kültürel Doku ve Folklorik Yapı Değerlendirme” Projelerinde çalıştı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) “Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi” üyeliği, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Uzmanlar Komisyonu” üyeliği ve Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü Danışma Kurulu üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

Danışmanlığını ve metin yazarlığını yaptığı Kafdağı’nın Ardı Asya (Bozkırın Sesi) adlı belgeselle 2002 yılı televizyon dalında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülünü ve danışmanlığını yaptığı birçok belgesel, çeşitli festival ve yarışmalarda dereceler aldı. İhsan Hınçer Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü’nü (2002) aldı.

Üniversitedeki eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, geleneksel kültür, gelenek-görenek ve halk inançları, Anadolu göçer kültürü, görsel etnografi başlıca çalışma ve ilgi alanlarını oluşturmakta, bu alanlarda yayınlanmış makale, konferans ve söyleşileri bulunmaktadır.

Yer Aldığı Etkinlikler