Fkare'05 Fotoğraf Festivali

Eğitim / Fotoğraf

15 Haziran 2015, Pazartesi - 20 Haziran 2015, Cumartesi

13:00 - 19:00

Ücretsiz

05373275777

furkancakmakci@yahoo.com

Facebook

Twitter

Katılım Formu

Etkinlik Web Sayfası

Etkinlik Detayları

Fkare Fotoğraf Festivali; fotoğraf üretiminin merkezde olduğu, atölyelerin ve yan etkinliklerin yer aldığı, Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf Kulübü’nün (YTÜFOK) düzenlediği bir fotoğraf festivalidir. Genç amatör fotoğrafçılara yeni ufuklar kazandırmayı amaçlar. Proje üretim ve fotoğrafın felsefi yanı konusunda kazanılacak deneyimlerle ile daha başarılı işler çıkarılmasını ve genç fotoğrafın gelişmesini hedefler. Usta sanatçıların yürüteceği bir hafta boyunca süren ve sonucunda ürün ortaya çıkan atölyeler gerçekleştirilecek. Bu süreçte atölye konusu, anlatım ve çekim süreçleri fotoğrafçıların insiyatifinde olacaktır. Her bir atölyenin katılımı kontejanla sınırlıdır. Etkinlik ücretsizdir.

Fkare’05 15-20 Haziran arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsünde!

Fkare'05 kapsamındaki atölyeler:

 

1) İrem Sözen & Ata Kam

Atölye Çağrı Metni

Fotoğrafı bir dil kurma pratiği olarak ele alıp, ilişki kurduğumuz şeyler üzerinden algıladıklarımızı paylaşılabilir bir anlatıya dönüştürme sürecini, bu süreçte sezgisel olarak ve düşünerek müdahale edebileceğimiz aşamaları konuşacağız. İlk birkaç günde her bir projeyi bu açılardan değerlendirip, kendi işlerimizi ve etkilendiklerimizi paylaşacağız. Katılımcılarla her proje için nasıl ilerleyebileceğimizi tartışıp, atölye süresince ortaya çıkan fotoğraflardan alternatif baskı yöntemleriyle teknik ve yaratıcı denemeler yapıp yeni bağlamlar kurmaya çalışacağız.

Başvuru için devam etmekte olan bir seriden 8-12 fotoğraf, 10 kelimelik bir serbest kelime listesi (loose list) ve 3 şarkılık bir playlist istiyoruz bizim kelimelerimiz ve playlistimiz buradan 

-İrem Sözen Kelimeler

hafıza / takıntı / uzaklık / kovalama / süreksizlik / tekrar / örtüşme / kayıt / dönüştürme / anlatma

İrem Sözen Playlist 3 Şarkı

Ginger Baker : Why

Jozef van Wissem : Or Hearts Condemn Us

Can Güngör : Hiçbir Sebep yok

Atölye kontenjanı: 8’er kişi

-Ata Kam Kelimeler

imge / metafor / metonymy / dokunsal / haz / tesir / metamorfoz / özdeşleşme / tasvir / boşluk

Ata Kam Playlist 5 Şarkı

Can Ömer Uygan : Zir

Nik Bärtsch : Module 42

Demoz Fuzz : Afreaka

Gevende : Kanatları Gümüş

Taner Yücel : Tophanede Tek Gecelik Aşk, Tek Kişilik Oda

Atölye kontenjanı: 8’er kişi

2)Yücel Tunca

KAMERAMDAKİ BEN / Her Fotoğraf, Fotoğrafçısını Anlatır Aslında

“Kameramdaki Ben” atölye çalışması, “Her fotoğraf, fotoğrafçısını anlatır aslında” savından yola çıkarak, fotoğrafçıları kişisel serüvenlerini araştırmaya yönlendirmeyi hedefliyor.
Atölye katılımcıları, ağırlıklı olarak “dışarıdakiler”e bakmaya yönelen fotoğrafçıların tersine, geleneksel veya çağdaş belgesel anlatı yöntemlerini kullanılarak üretecekleri fotoğraf serileriyle, bu kez “kendi içlerine”, hayatlarına, hissiyatlarına bakmayı deneyecek.

Atölye takvimi:
4 buluşma (Her bir buluşma, atölye bileşenleri yoruluncaya kadar sürer.)
1. Buluşma:
Tanışma,
Katılımcıların çekmiş oldukları, 10 fotoğraftan oluşan tekil ya da seri fotoğraflarının basılı veya sayısal ortamda sunumları,
Fotoğrafların kişiselliği ve toplumsallığı,
Kişisel fotoğraf serilerinden örnekler,
Proje planlaması.
2. Buluşma:
Kişisel projelerin belirlenmesi,
Planlama
3. Buluşma:
Üretilen fotoğrafların ilk değerlendirmesi
4. Buluşma:
Son değerlendirme,
Fotoğrafların seçimi,
Fotoğrafların düzenlenmesi
Sunum hazırlığı

Atölye kontenjanı: 10 kişi

3)Ege Kanar

Gülümseyin, çekiyorum..

Kişisel tarihimizin iki yüzlü nesneleri olan fotografları kronolojik ya da tematik biçimlerde bir araya getiren derlemeler olarak aile albümleri bizlere aile kavramı ve ailelerin kendilerini temsil etme biçimleri hakkında neler öğretebilir?

Bu albümlerin tek bileşeni imgeler midir yoksa metin parçaları, düzenleme biçimleri ya da fiziksel yıpranma gibi başka göstergeler de örtük anlamlar taşıyabilirler mi? Bu fotograflar verili bağlamlarından koparılıp başka şekillerde bir araya getirildiklerinde okuma biçimleri nasıl şekil değiştirir? Bu tip egzersizler sayesinde fotografik görüntülerin doğası ve sunuluş biçimleri üzerine düşünmek mümkün olabilir mi?

Kişisel tarih, performans, hafıza ve temsil gibi çeşitli kavramlara fotografik görüntü ve arşivlerin imkan ve imkansızlıkları üzerinden yaklaşılacak bu üretim temelli atölye çalışmasına katılmak isteyenlerden diğer katılımcılarla paylaşmak ve üzerlerinde çalışmak üzere birer kişisel fotograf albümü getirmesi bekleniyor.

Bu albümleri çeşitli müdahaleler aracılığı ile dönüştürüp yeniden düzenleyerek verili malzemeden yeni anlamlar üretmenin imkanlarını araştıracağımız çalışma boyunca birbirimize aktaracağımız hikayeler, konuya dair kuramsal soru ve yaklaşımlar temel çıkış noktalarımızı oluşturacak.

Atölye kontenjanı: 10 kişi

4)Serkan Taycan

İki Deniz Arası İşaretleme Atölye Çalışması

İstanbul’un tehditkâr dönüşümünü yürüyerek deneyimleme imkânı veren “İki Deniz Arası” İstanbul’un yakın batısında, Karadeniz ile Marmara denizleri arasında bir yürüyüş rotasıdır. Toplam uzunluğu 70 kilometre olan rota şehrin en dışından merkezine katman katman ilerler. Orman ve kırsal alanlardan, su havzalarından geçerek şehrin merkezine varır. Güzergah İstanbul’un son yıllardaki ekolojik ve sosyal dengeleri gözetmeyen pervasız dönüşümünün gözlenebileceği linyit ocakları, yeni havalimanı bölgesi, 3. Köprü yolu, hafriyat atık alanları, sanayi ve toplu konut alanları gibi noktaların yanı sıra İstanbul’un en eski yerleşimi Yarımburgaz Mağarası ve kent içi bostanları gibi kültürel ve tarihi dokuları barındıran yerlerden geçmektedir.

“İki Deniz Arası” bir önerme ve bir davettir. Yürümenin dünyayı duyumsamaya yol açan ritmini yücelten bir eylemdir. Ve bu eylem Karadeniz ile Marmara arasında bir ‘yol’ açacak belki de en hayırlı ‘proje’dir.

Ayrıntılı bilgi ve görseller:

www.facebook.com/ikidenizarasi

—–

İki Deniz Arası atölye çalışması yürüyerek yapılan bir atölyedir. Rotanın üzerinde 3 gün boyunca kamp yaparak yürümeyi ve rotanın üzerindeki yol işaretlemelerini beraber yapmayı içerir.

Bir bedensel tecrübe olarak yürümenin; sanatla ve özellikle fotoğrafla ilişkisini irdeleyecek olan atölye katılımcıları, rotada daha sonra yürüyeceklerin takip edecekleri işaretlemeleri yaparak katılımcı sanat yapıtının sürdürülmesine katkı sağlayacak, yürüyüş rotası kavramını, fikirsel altyapısını gün boyunca süren uzun yürüyüşler süresince yürüme temposunda derinlemesine irdeleme imkanı bulacaktır,

Atölye katılımcıları, rotayı başından sonuna kadar kamp yaparak deneyimleyecek ve  coğrafya ve sanat üretimi arasındaki ilişkiyi İstanbul bağlamında irdeleyecektir.

Yürüyerek yapılan atölye sonucunda ortaya çıkacak sonuç ürüne yürüyüşler sırasındaki tartışmalar sonucunda karar verilecektir.

Atölye süreci 3 gün sürecek olup; katılımcıların kamp malzemesi, kamp tecrübesi, yürüyüşe hazırlık hususlarını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Gerekli temel ekipman atölyeden bir hafta önce bildirilecektir.

Atölye kontenjanı: 12 kişi

 

 

Bu etkinliğin süresi geçmiş
Yıldız Teknik Üniversitesi
İstanbul / Beşiktaş / YILDIZ
Barbaros Bulvarı 34349
Etkinlik Konuları

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'mongodb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: