Filmlerle Psikoloji Atölyesi

Eğitim / Psikoloji

9 Aralık 2014, Salı - 9 Şubat 2015, Pazartesi

19:30 - 22:00

Ücretli

05302529575

bilgi@istanbulfilmakademi.com

Facebook

Twitter

Etkinlik Web Sayfası

Etkinlik Detayları

 

İstanbul Film Akademi’de psikolog- yazar Şule Öncü ile Filmlerle Psikoloji Atölyesi 9 Aralık 2014’te başlıyor!

Son kayıt tarihi: 5 Aralık Cuma

Kimler İçin?

Kendini ve ötekileri daha iyi anlamak, ilişkilerindeki aksaklıklar hakkında farkındalığını arttırmak, sorunlara farklı bakış açılarıyla bakabilmek, hayatını anlamlandırmak, filmleri / hikayeleri daha iyi analiz etmek, ve yaşamını renklendirmek isteyenler için.

(18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, her yaş ve meslekten kişiler katılabiliyor)

Neden Niçin?

Hayatın aşırı hızlanması, yaşam koşullarının zorluğu, kendimiz ve yaşam hakkında düşünecek, yoğunlaşıp derinleşecek zamanı ve enerjiyi alıp götürüyor. Bu şartlar altında insan yaşamında anlamak, anlamlandırmak ve derinlik adına eksiklikler, boşluklar, yoksunluklar baş gösteriyor. Hayat, biz farkına varamadan başımızdan geçen bulanık bir deneyim seli gibi akıp gidiyor. Herkesin bu bulanıklığı netleştirmek ve yaşamını anlamlandırmak için profesyonel destek alacak zamanı, imkanı ya da motivasyonu olmayabiliyor.

Ben de insan sağlığı, gelişimi ve mutluluğu için çalışan bir psikoterapist ve sinemayla yakından ilgili bir yazar olarak; film izleme hazzıyla, içgörü ve farkındalık kazandırıcı bilgileri harmanlayan bir deneyim platformu oluşturmak istedim. Geçtiğimiz yıl, katılımcılarımızdan aldığımız olumlu geribildirim, çalışmanın amacına hizmet ettiğini doğruladı. Bu yıl daha da kapsamlı bir programla devam ediyoruz.

Nasıl Çalışır?

Filmlerle Psikoloji şimdilik 2 bölümden oluşuyor: Sekiz haftalık İlişkiler ve altı haftalık Hayatın Anlamı atölyeleri. Her hafta bir temayı ele alıyoruz. İki ila iki buçuk saat içinde o temayla ilgili en az beş, en fazla on filmden sahneler izliyoruz. Her sahnenin ardından benim yaptığım; sahnenin Röntgen Filmini ışığa tutup o sahnede aslında ne olup bittiğini anlatmak. Filmdeki insanlar ne istiyor, ihtiyaçları ne, birbirlerinden ne yapmaya çalışıyorlar, ilişkideki aksaklıklar neler, bir şey olamıyorsa neden olamıyor; örtünün altında, hikayenin alt katmanlarında neler var… Bunları anlatıyorum.

 

Bir durumu ya da ilişkiyi anlamaya çalışırken neye nasıl dikkat edeceğimizi işaret ederek, sahneyi ve aslında hayatı yorumluyorum. Film izlemek, gerçek yaşama en yakın deneyimlerden biri. Film izlerken; karakterlerle özdeşleşir, onlarla birlikte hikayenin içinde yol alır, filmde olup bitenleri kendimize mal ederiz. Bu bakımdan burada gösterdiğimiz ‘dikkat’ gerçek hayatta da karşılığını buluyor. İçgörü ve farkındalık, hikaye üzerinden ve duygunun kaldırma kuvvetiyle çalıştığımız için kendiliğinden gelişiyor; ekstra bir çaba ya da paylaşıma gerek kalmıyor.

Anlatımı Nasıl?

Teoriye sadece gerektiğinde, yalın bir dille ve yeteri kadar giriyorum. Bilgi aktarımının kolay anlaşılır, net ve işlevsel olmasına özen gösteriyorum. Anlatımda mümkün olduğunca metafor (benzetme) kullanıyorum. Çünkü metafor; soyutları somutlaştırır, olguları görselleştirir, kendi içinde bütünlüklü, anlamlıdır ve bu yüzden akılda kalır.

Hazırlık Gerekli mi?

Atölye için ön okuma yapılmasına gerek yok. Filmlerin önceden izlenmiş olması da şart değil. Seçtiğim sahneler kendi içinde anlamlı sahneler. Filmle ilgili açıklama gerekirse de zaten yapıyorum.

Katılımcılar dilerlerse konuyla ilgili kısa paylaşımlarda bulunabiliyor ya da soru sorabiliyorlar. Konuyla ilgili genel soruları sunum sırasında, kişisel soruları ise 15 dakikalık arada yanıtlıyorum.

Konular ve Alt Başlıklar

Temalarla ilgili afişler yukarıda görüldüğü gibi.

Alt başlıkları belirlerken ve filmleri seçerken yaptığım şey; konuları çarpanlarına ayırmak. Konu 12 ise 2’ye, 3’e, 4’e, 6’ya da bakıyoruz. Böylece her şey çok daha anlaşılır ve özümsenir hale geliyor.

Filmler

Filmlerin büyük çoğunluğu 2000 sonrası yapımlar. Mümkün olduğunca yeni, konuyla ve alt başlıkla birebir örtüşen ve kana hızlı karışan filmler seçtim.

Listede Amerikan bağımsız sinema örnekleri, roman uyarlamaları, zor bulunan Avrupa festival filmleri olduğu gibi, çok sevilen popüler filmler de var. İki bölüme de katılındığı durumda 14 haftanın sonunda yaklaşık 100 filmden sahneler çözümlemiş oluyoruz.

Altyapı ve alt metinler bizim için önemli. ‘Burada ne oluyor’a baktığımız için orada ne olup bittiğini iyi bilen yazarların elinden çıkmış senaryolar seçmeye özen gösterdim.

Bu etkinliğin süresi geçmiş
İstanbul Film Akademi
İstanbul / Şişli / NİŞANTAŞI
Valikonağı Cd. Şair Nigar Sk. No:8 K:2
Etkinlik Konuları