Rekabet Hukuku Eğitimi

Eğitim / Hukuk

15 Kasım 2016, Salı

09:00 - 17:00

Ücretli

Facebook

Twitter

Etkinlik Web Sayfası

Etkinlik Detayları

Eğitimin Amacı:
Katılımcıları rekabet hukuku ve politikaları konusunda genel ve güncel kavramlarla tanıştırmak ve bu bağlamda 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde Türkiye’de rekabet hukuku uygulamalarına ilişkin tartışmalardan haberdar etmektir.
Katılımcı Profili:
Rekabet hukuku alanında uzmanlaşmak isteyen hukukçular, işletme sahipleri ve firmaların üst düzey yöneticileri, pazarlama ve satış bölümlerinde çalışanlar.

Rekabet Hukuku, dünyada hızla önem kazanan bir hukuk dalıdır. Ülkeler arası ticari ilişkilerin artması ve küreselleşmenin de etkisiyle beraber rekabet hukuku ve politikası hukuki, iktisadi, sosyal ve siyasal yönleri sınır ötesi etkiler ortaya koyan bir nitelik kazanmıştır. Böylece piyasalarda rekabeti bozan düzenleme, işlem ve davranışların rekabet hukuku ve politikası bakımından önemi sadece ulusal hukuk düzenlerini değil, uluslar arası ticaret ve hukuk sistemlerini de yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir. Bu eğitim kapsamında teorik bilgilendirmenin yanı sıra, Türk Hukuk Sisteminde gelişmekte olan Türk Rekabet Hukuku, Rekabet Kurulu ve yargı organlarının kararları çerçevesinde incelenecektir.

Eğitim Kapsamı:
I. Genel giriş.
II. Genel olarak rekabet kavramı, iktisadi temelleri, rekabet hukukunun konusu, rekabet hukukunun tarihçesi, diğer disiplinler ve hukukun diğer alanlarıyla ilişkisi.
III. Rekabet hukukuna giriş, rekabet hukukunun kaynakları, rekabet kurallarını uygulamakla görevli olan kurumlar.
IV. 4054 sayılı Kanunun kapsamı, etki doktrini, Kanunda yer alan temel kavramlar: Teşebbüs, teşebbüs birliği, ekonomik birlik, kamu teşebbüsleri, ilişkili bakanlık, rekabetin bozulması vs.
V. Rekabeti bozucu anlaşma, karar ve uyumlu eylemler.
İlgili Kavramlar:
-Anlaşma, yatay-dikey
-Uyumlu eylem, Karine,
-Teşebbüs birliği kararı,
-Amacı veya etkisi rekabeti sınırlamak,
-Fiili veya potansiyel rekabet,
-Rekabetin hissedilir derecede bozulması. De minimis kuralı
VI. Muafiyet, menfi tespit.
İlgili Kavramlar:
-Bireysel Muafiyet,
-Grup Muafiyeti,
-Dikey Anlaşmalar Grup Muafiyeti
-Motorlu Taşıtlar Grup Muafiyeti
-AR-Ge, Teknoloji Transferi ve Sigorta Grup Muafiyeti
-Muafiyetin geri alınması.
VII.     Hakim Durumun Kötüye Kullanılması
İlgili Kavramlar:
-İlgili Pazar, ürün ve coğrafi pazar,
-Hakim durumun tespitinde kullanılan ölçütler,
-Pazara giriş engelleri
-Kötüye kullanma sayılan haller.
VIII. Birleşme ve Devralmaların Kontrolü.
İlgili Kavramlar:
-İlgili Tebliğ,
-Kontrolün devri,
-Eşiklerin aşılması,
-Hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi,
-Rekabetin önemli ölçüde bozulması,
-Yan sınırlamalar,
-Koşullu izin vs.
IX. Özelleştirme işlemleri ve Rekabet Hukuku
İlgili Kavramlar:
-Özelleştirme işlemleri,
-TMSF satışları,
-İmtiyaz sözleşmeleri,
-İlgili Tebliğler. Özelleştirme işlemlerinde RK’nın rolü.
X. Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku.
İlgili Kavramlar:
-Patentler, markalar,
-Teknoloji transferi tebliği,
-Hakkın tüketilmesi kavramı,
-Paralel ithalat vs.
XI. Sektör düzenleyici kurumlar ve Rekabet Kurumu ilişkisi, görev, yetki, sorumluluk alanları, yetki çakışmaları çözüm yolları vs.
XII. Kanunu uygulayacak makamlar, Rekabet Kurumunun yapısı, işleyişi, görev ve yetkileri,
XIII. Rekabet usul hukuku, 4054 sayılı Kanunda yer alan idari usul, ilk inceleme, önaraştırma, soruşturma, yazılı-sözlü savunmalar, nihai karar vs.
XIV. 4054 sayılı Kanun kapsamında yerinde inceleme ve bilgi isteme yetkisi.
XV. Rekabet ihlalinin yaptırımları, cezai yaptırımlar, hukuki yaptırımlar, özel hukuk-kamu hukuku bakımından sonuçları. Kurul kararlarının yargısal denetimi. Danıştay ve idare mahkemelerinin yetki alanı. Kabahatler kanunu sonrası durum. Rekabet savunuculuğu, Kurum görüşleri, eğitim, rekabet kültürü, genel değerlendirme.

Eğitimci:
Av. Tuncay Songör

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ nden 1980-1981 yılında mezun olan Avukat Tuncay SONGÖR, Ankara Hakim Adayı olarak meslek hayatına başlamış ve sırasıyla; Erzincan Hakimi, Refahiye Hakimi, Pülümür Hakimi, Ilıç C. Savcısı, Zile Hakimi, Ankara Hakimi ve Yargıtay 20. Hukuk Dairesi Hakimi olarak görev yapmıştır. Daha sonra; Yargıtay Genel Sekreter Yardımcılığı yapmış ve ayrıca Yargıtay Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de sürdürmüştür.
27 Mart 2003 tarihinde Rekabet Kurulu Üyeliğine, 07 Temmuz 2003 tarihinde Rekabet Kurulu İkinci Başkanlığı’na seçilen Tuncay SONGÖR, 6 yıl olan kanuni görev süresinin dolması nedeniyle 27.03.2009 tarihinde bu görevlerinden ayrılmıştır. 
Kendi isteği ile emekli olan ve Ankara Barosu’ na kayıtlı olarak serbest Avukatlık yapan Tuncay SONGÖR kendi Hukuk Bürosunda çalışmakta ve yanı sıra Başkent Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde Öğretim Görevlisidir. Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) ve bazı Barolarda eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.
Çok sayıda uluslararası ve/veya ulusal şirketlerin veya teşebbüslerin halen Avukatlığını ve Danışmanlığını yapmaktadır. 
Tuncay SONGÖR’ ün bugüne kadar;

  • 4971 ve 5234 sayılı yasalarla yapılan değişiklikleri içeren, Rekabet Kurulu’nun örnek kararları ile bütün tebliğlerinin yer aldığı “4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”
  • “Rekabet Hukukunda Muafiyet Çerçevesinde Motorlu Taşıtlar Sektöründe Grup Muafiyeti (2005/4)”
  • “Motorlu Taşıtlar Sektöründe Grup Muafiyeti (Genişletilmiş-2.Baskı)”
  • “Rekabet Hukuku Kapsamında Akaryakıt – LPG Sektöründe Bayilik Anlaşmaları” (Av. Ayla Songör ile birlikte kaleme alınan.)
    isimli kitapları yayınlanmış bulunmaktadır.

Çok sayıda ulusal ve uluslararası konferansa misafir ve konuşmacı olarak katılan Tuncay SONGÖR’ ün gerek mesleki konularda ve gerekse Rekabet Hukuku alanında makaleleri, tebliğleri ve çeşitli incelemeleri vardır.

Bu etkinliğin süresi geçmiş
Lebib Yalkın Merkez Ofis
İstanbul / Sarıyer
Huzur Mah, Barbaros Cad. No:78 4.Levent 34396 İstanbul
Etkinlik Konuları