Mevzuattaki Değişikliklerle Gıda Etiketleme Eğitimi

Etkinlik Detayları

Eğitimin Amacı:
Ocak 2017’de yürürlüğe giren Yeni Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Yönetmeliği ve ilgili ikincil mevzuatındaki yenilikler kapsamında nelerin değişeceğinin, gıda etiketlerinin, sahada olan ürünler için içerdiği bileşenler kapsamında sağlık ve beslenme beyanları dahil uygun bilgilendirmeleri içerecek şekilde güncel mevzuata uygun yeniden nasıl dizayn edileceği, sahaya yeni sunulacak olanların etiketlerinin bu kapsamda nasıl hazırlanacağı, bu bilgilerin broşür ve reklam tanıtımda nasıl kullanılacağı yönteminin öğrenilmesidir.
Katılımcı Profili:
Gıda ve Takviye Edici Gıda Üreten, Paketleyen, İthal Eden, Fason Üretim Yaptıran satış ve pazarlamasını yapan işletmelerin ve bu işletmelere hizmet veren Gümrük ve Danışmanlık şirketlerinin;
– Gıda Mühendisleri ve/veya Kalite Departmanı çalışanları
– Mevzuat Uyum Departmanı ve/Veya Hukuk Departmanı çalışanları

Eğitim Kapsamı:

– Tüketici Bilgilendirme ve Etiketlemenin Amacı: Bu Yönetmeliğin amacı, Tüketiciyi en üst düzeyde korumak için son tüketiciye arz edilen gıdalardaki beslenme ve sağlık beyanlarına ilişkin kuralları belirlemektedir. Algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri dahil gıda hakkında bilgilendirme açısından tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemektir. Tüm bu amaçlar kapsamında hazırlanan yönetmeliklere uygun gıda, takviye edici gıda, gıda ile temas eden ürünlerin etiket, kutu ambalaj gibi dış akşamların tasarlanmasında uyulması gereken kurallar,

– Hukuki ve Teknik Tanımların Öğrenilmesi: Besin Öğesi, Beslenme Beyanı, Bilimsel Komisyon, Ortalama Tüketici,  Alışılagelen Ad, Ana Bileşen, Bileşen, Bileşik Bileşeni, Dış Ambalaj, Katkı Maddesi, Aroma Maddesi, Etiket, Etiketleme,  Gıda enzimi, Gıda Onay Numarası, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi,  Hastalık Riskinin Azaltılması, Sağlık Beyanı, Ortalama Tüketici, Türk Gıda Kodeksi, Diğer Öğe, Genel koşullar, Özel Koşullar, Dengeli Beslenme, Çeşitli Beslenme, Referans Alım Değeri,  Ek, Enerji, Kaynak, İçerir-İçermez, Tuz/Sodyum, Elzem, Yağ,  Doymuş yağ, Omega 3, Tekli doymamış yağ, Çoklu doymamış yağ, Trans Yağ, Lif, Vitaminler, Mineraller, Protein, Biotin, Kalsiyum, EPA/DHA , Demir, Selenyum, A Vitamini , Buğday Kepeği, Çinko, Probiyotik, Prebiyotik vb,

– Gıda Hakkında Bilgilendirmenin Temel İlkeleri: Zorunlu Bilgilendirme,Temel Gereklilikler, Doğru Bilgilendirmeye İlişkin Kurallar, Zorunlu Bilgilerin Bildirim Şekli, Özel Muhafaza Koşulları, Alerji ve İntoleransa İlişkin bildirimler,

– Gıda işletmecilerinin sorumlulukları,
– Zorunlu bilgilendirmenin içeriği, 
– Zorunlu bilgilendirmenin yerleşim şekli,
– Beslenme bildirimi ve sağlık beyanı gösterim şekli,
– Sağlık beyanları için kullanım koşulları,
– Beyanların bilimsel dayanakları,
– Özel koşullar,
– Tıp, Beslenme veya Diyetetik ile ilgili meslek Örgütlerinin ve sağlıkla ilgili yardım kuruluşlarının tavsiye ve önerileri,
– Belirli sağlık beyanları ile ilgili kısıtlamalar,
– Hastalık riskinin azaltılmasına, çocukların gelişimi ve sağlığına ilişkin beyanlar dışındaki sağlık beyanları,
– Hastalık riskinin azaltılmasına, çocukların gelişimi ve sağlığına ilişkin beyanlar,
– Sağlık Beyanlarına ilişkin izin başvuruları,
– Beslenme beyanları ve beyan koşulları,
– Koruma altına alınmış tescilli verilere dayandırılan sağlık beyanları listesi.

Eğitimci:
Zehra Uyanık – Gıda Mühendisi

Gıda mühendisliği eğitiminden hemen sonra et sektöründe Beşler Özel Et Kombinası’nda (Karizma Beşler) üretim mühendisi olarak çalışmaya başlayan Zehra UYANIK, 1997 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na öğretmen olarak atanıp Barbaros Hayrettin Paşa Teknik Lisesi’nin Gıda Teknolojisi Bölümü’nde yaklaşık 7 yıl Gıda Teknisyeni yetiştirdi. Bu süre devam ederken Milli  Eğitim Bakanlığın müfredat komisyonunda yer alarak, Gıda Teknolojisi bölümünün ders içeriklerinin hazırlanmasında görev aldı. Ardından yetiştirdiği öğrencilerin çalışma alanı olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kurumlararası geçiş yaptı. 5 yıl Bakanlık bünyesinde farklı departmanlarda (İthalat, İhracat, Yurt içi denetim, Mevzuat çalışmaları vb.)farklı pozisyonlarda görev aldı. Bu süre içerisinde Gıda Kontrolörü- Denetçisi, Organik Tarım Kontrolörü yetkinliklerini kazandı. Aynı süre içerisinde “ HACCP Temel Prensipleri, Mevzuat ve Tetkik”,“Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Kontrol Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi” adlı Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi kapsamında” ISO 9001:2000-Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi, Dokümantasyon Eğitimi, İstatistiksel Proses Kontrol Eğitimi, ISO 17020 –Çeşitli Tipteki Denetim Kuruluşlarının Çalıştırılması İçin Genel Kriterler Eğitimi, Tarım Ürünlerinin Depolanması ve Muhafazası, Organik Tarım Eğitimi gibi birçok eğitime katılıp her geçen gün daha çok öğrenme isteğini tüm edindiği bilgi birikimini aktarma isteği ile önemli bir karar verip Bakanlık bünyesinden özel sektöre, GNC Türkiye’ye Eğitim Müdürü olarak geçiş yapıp 300 kişilik bir ekibin gelişimi için çalışmalarına, eğitim vermeye ve almaya devam etmiştir.  Gıda denetimi tecrübesini aktarmak adına SGS Türkiye’nin gıda denetiminin yönetimini üstlenerek çalışma hayatına devam etmiştir. Özel ilgi alanı ve uzmanlık konusu olan Takviye Edici Gıdalar ve Sağlık onu Hiperfarma şirketine Genel Müdür olarak çalışmaya yönlendirmiştir. Tüm bu çalışmalarda edindiği bilgi ve tecrübeyi kendine ait şirketinde sektöre aktarmaya devam etmektedir.  Halen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bazı mevzuat çalışmalarının komisyon üyesidir. Çalışma hayatında en büyük gücün bilgi olduğuna inancı her geçen gün güçlenmektedir.  ISO 22000: 2005 Baş Denetçisi olan Uyanık Türkiye Hentbol Federasyonu kapsamındaki Hentbol Magazin dergisindeki köşesinde 5 yıldır beslenme konusunda köşe yazarlığı da yapmaktadır. Kişisel gelişim, Yönetimsel Yetkinlikler ve Tasavvuf alanında bir çok eğitime katılmış olup, öğrenciliğine hiç ara vermeden devam etmektedir.

Bu etkinliğin süresi geçmiş
Lebib Yalkın Merkez Ofis
İstanbul / Sarıyer
Huzur Mah, Barbaros Cad. No:78 4.Levent 34396 İstanbul
Etkinlik Konuları