St. Petersburg Balesi: Kuğu Gölü Gösterisi

Sahne Sanatları / Bale-Dans

21 Aralık 2014, Pazar

15:00 - 17:00

Ücretli

Etkinlik Detayları

Dünyaca ünlü bale topluluğu Saint Petersburg Ballet Theatre (SPBT), 19 -21 Aralık’ta TİM Show Center’da…

Dünyanın en önemli klasik bale topluluklarından biri olan Saint Petersburg Bale Topluluğu (SPBT), iki ölümsüz eser Kuğu Gölü ve La Bayadère ile 19-21 Aralık’ta TİM Show Center’da…

1994 yılında Konstantin Tachkin tarafından kurulan Saint Petersburg Bale Topluluğu, günümüzde 6 kıtada, yılda 200’den fazla gösteriyle izleyenleri büyülemektedir.

Dünyada, devlet ve sponsor desteklerinden tamamen bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren tek klasik bale topluluğu olan Saint Petersburg Bale Topluluğu’nda yer alan 60 profesyonel bale sanatçısının birçoğu, dünyaca ünlü Vaganova Rus Balesi gibi önemli okullardan mezundur.

Topluluk; Londra’daki ünlü Coliseum ve Royal Albert Hall, Paris’teki Champs - Elysées Théatre, Tokyo'daki Bunkamura Hall, Taipei ve Pekin’deki Ulusal Tiyatrolar gibi dünyanın en prestijli salonlarında gösteri yaparak dünya basınının odağı haline gelmiştir.

The Times, The Daily Telegraph, The Guardian, The Independent gibi saygın basın kuruluşlarından olağanüstü yorumlar alan topluluk, aynı zamanda profesyonel bale eleştirmenleri tarafından da büyük övgüler toplamaktadır.

Repertuvarında; Giselle, Don Kişot, Paquita, Fındıkkıran, Uyuyan Güzel, Romeo ve Juliet gibi dünyaca ünlü koreografilerin yer aldığı Saint Petersburg Bale Topluluğu, bu kez Kuğu Gölü ve La Bayadère ile TİM Show Center’da sahne alacaktır.

Kuğu Gölü

Kuğu Gölü, ünlü Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski’nin en ünlü bale eserlerinden biridir. Şeytani bir büyücünün lanetiyle kuğuya dönüştürülen prenses Odette’in hikayesini anlatır.

Klasik balenin başyapıtı sayılan Kuğu Gölü, Çaykovski'nin hem batı motifleri hem de yerel dans müzikleriyle bezenmiştir. Bu eser, müzik ve dans dilinin harika birlikteliği sayesinde, bale severlerin büyük beğenisini kazanmış, bu nedenle de yüz otuz yılı aşkın bir süredir tüm dünyada en büyük bale topluluklarının birincil tercihleri arasında yer almıştır.

La Bayadère

3 perdeden oluşan La Bayadère, ünlü besteci L. Minkus ile koreograf M. Petipa'nın ortak eseridir. Hindistan’da geçen bu aşk öyküsünde, tapınak dansçısı (Bayadère) olan Nikiya ile soylu savaşçı Solor’un aşkı anlatılmaktadır. Nikiya ve Solor türlü entrikalar yüzünden ayrılmak zorunda kalır. Solor’u kendi kızı Gamzatti ile evlendirmek isteyen Raja, Nikiya’yı öldürmeye karar verir. Gamzatti ve Solor’un nişan düğününde dans etmek zorunda kalan Nikiya; Raja ve kızının çiçek sepetine sakladıkları yılan tarafından öldürülür. Solor, keder ve umutsuzluktan aralarında Nikiya’nın da olduğu ölen dansçıların ruhlarını görür.

19. yüzyılın romantik ve dramatik hayal gücünü yansıtması bakımından dönemin en önemli koreografilerinden biri olarak kabul edilen eser günümüzde de hala aynı heyecan verici etkisini koruyor.

 

Bu etkinliğin süresi geçmiş
TİM Maslak Show Center
İstanbul / Şişli / MASLAK
Büyükdere Caddesi Derbent Mevkii (Darüşşafaka Kampüsü Yanı)
Etkinlik Konuları