Işıl Baş

Işıl Baş Resmi
1968, Istanbul doğumlu. Lisans ve yüksek lisans derecelerini ODTÜ Siyaset Bilimi, doktora derecesini Bilkent Üniv. Grafik Tasarım Sanat programlarından aldı. İlk sinema yazıları aylık Antrakt dergisinin son sayılarında yayınlandı (1997). Ankara’da bir grup sinemasever ile birlikte çıkardığı, Türkiye’nin fantastik sinema ve istismar sineması üzerine yoğunlaşan ilk dergisi olan Geceyarısı Sineması’nın (1998-2004) genel yayın koordinatörlüğünü yürüttü. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yayın organlarına film eleştirileri ve sinema yazıları yazdı. Kuruluşundan bu yana Altyazı dergisinde ve 2013’ten beri Sol gazetesinde yazıyor. Gotik (2005) ve Geceyarısı Filmleri (2007) adlı iki kitabın yazarı. Uzun metraj Behice Boran: Son Nefesine Kadar (2006) dahil olmak üzere çeşitli belgesel çalışmalarında eş-yönetmen olarak yeraldı. Bahçeşehir Üniversitesi Sinema-TV bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor ve sinema-tv yüksek lisans programının koordinatörlüğünü yürütüyor.



CÜNEYT CEBENOYAN








İ.Ü İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu, SİYAD üyesi sinema yazarı ve çevirmendir. 1991 yılında Nokta-Ne Nerede dergisine katılarak sinema, edebiyat ve müzik üzerine yazmaya başladı. Aylık Sinema Dergisi, Radikal, Akşam, Taraf, GO, Picus, Sinerama, Total Film gibi bir çok yayın organında kültür ve sanat muhabiri, yazar ve editör olarak çalıştı. Halen film eleştirileri ver incelemeleri yapmakta olduğu ‘Sinema’ dergisi’ için; "Sinemayı Değiştiren Modern Klasikler" ve "Günümüzün Klasikleri" adında iki önemli ve uzun süreli yazı dizisi hazırladı. Yazarlık ve çevirmenliğin yanı sıra; ulusal-uluslar arası film festivallerinde jüri üyeliği yapmaktadır. Başlıca çevirileri; Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, Harry Potter ve Ateş Kadehi Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Harry Potter ve Melez Prens, Harry Potter ve Ölüm Yadigarları, Ozan Beedle'ın Hikayeleri, Çağlar Boyu Quidditch - Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? 2 Kitap Takım,"Hayali Yerler Sözlüğü", Gölün Kıyısında, Wright Üçlüsü, NTV Çizgi Roman Serisi; Dr.Jekyll ve Bay Hyde / Baskerville Laneti / Dava / Dörtlerin İmzası / E.Allan Poe Kısa Hikayeleri bulunmaktadır. Çizgi roman ve animeyi de içerecek şekilde bilim kurgu, fantastik türlerinde edebiyat ve sinema konusunda ülkenin en yetkin isimlerinden olan Kutlu, ilgili konularda seminerlere konuşmacı olarak katılarak, birikimini paylaşmaya devam etmektedir.


KUTLUKHAN KUTLU








KAYA ÖZKARACALAR







Doç.Dr.AYLA KANBUR




İ. Ü. Felsefe Bölümü mezunu. "Doğa ve Uygarlık" isimli deneysel-belgesel çalışmasıyla lisansüstü, ‘Şiir ve Sinema – Dörtlük’ konulu çalışmasıyla da Sanatta Yeterlilik derecelerini bitirdi. M.S.G.S.Ü. Sinema-Tv bölümünde yüksek lisans ve doktorasını tamamladıktan sonra üç yıl Londra’da çeşitli kurslara katıldı.2008 yılında doçentlik unvanını alan Kanbur’un; yönetmen yardımcılığı, Vizyon dergisi Yeni yazı işleri, Cine 5’de program metin yazarlığı görevlerinin yanı sıra, 1990’lardan itibaren 25. Kare, Antrakt, Antrakt Sinema Gazetesi, Yeni Sinema, Toplumbilim dergilerde ve Türk Film Araştırmalarında Yönelimler kitap dizisi gibi diğer yayın organlarında sinema yazıları yayınlanmıştır. Haziran 2003-Mayıs 2004 yılları arasında Sinema Dergisi Antrakt’ın yayın kurulunda yer aldı. Sinema çalışmalarıyla yurt içi ve yurt dışında konferanslara katılan Kanbur, “Sadeleliğin Derinliğinde Bir usta: Lütfi Akad” kitabın da yazarıdır. Wallflower Press tarafından yayınlanan "The Cinema of North Africa and Middle East" adlı kitapta yer alan ‘Gelin-The Bride’ makalesi de çalışmaları arasında yer alan Kanbur’un, 2008 yılında Zeynep Tül Akbal Süalp, Necla Algan ile birlikte "Özgürlüklerden Kayıplara ve Sonrası" isimli kitabı piyasaya çıktı.SİYAD üyeliğinin yanısıra, halen Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi olarak Film Analiz, Film Teori, Görsel Kültür, Kısa Film Yapımı gibi dersler vermektedir.

YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLERİ
Dörtlük: Şiir ve Sinema - 1999
(Cine5 2. Ulusal Kısa Film Yarışması, Mansiyon Ödülü 1999
12. Ankara Film Festivali, Ulusal Kısa Film, Deneysel Dalına Katıldı.
8. Londra Türk Filmleri Festivali, Gösterim Aralık 2000)
Uygarlık ve Doğa - 1994
(M. Ü. İletişimciler Haftası Kısa Film Yarışması Üçüncülüğü 1994)






























İstanbul Avusturya Lisesi ve B.Ü. Ekonomi Bölümü mezunu. Aynı bölümde yüksek lisans derslerini 1987’de tamamladı. AnaBritannica ve SİAR adlı şirketlerde ve Bank-Sen sendikasında çalıştı. İFA’da (İstanbul Film Ajansı) Onat Kutlar’la birlikte çeşitli projelerde çalıştı. CNN-Türk’te haber metni yazdı. Açık Radyo’da Erkekler ve Kadınlar ve Rock&Roll ile Ahtapot'un Bahçesi programlarını yaptı. Toplumsal Bellek Platformu’nun üyesidir. Sinema’yla yoğun olarak ilgilenmeye BÜSK’te (Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü) başladı. 2003’te Polonya’da belgesel sinema üzerine bir kursa katıldı. Kısa bir belgesel çekti. 2008’de Seyfi Teoman’ın verdiği kısa film kursunda da katılımcıydı. İlk eleştirisi 1992’de Antrakt Dergisi’nde çıktı. Roll, Express, Sinerama, Sinema, Empire, Altyazı ve Milliyet Sanat dergilerinde yazıları yayımlandı. Katkıda bulunduğu kitaplar arasında “Kara Kitap Üzerine Yazılar” (Nüket Esen), “Taşrada Var Bir Zaman” (Tül Akbal Süalp-Aslı Güneş), “söz ve müzik: İstanbul” (Muhsin Akgün), “Osman Şahin’e 40. Sanat Yılı Armağanı”, “Sinema-Politik” (Uğur Kutay) bulunuyor. “Taşrada Var Bir Zaman” Eskişehir Film Festivali kapsamında düzenlenen Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri’nde “en iyi sinema kitabı” seçildi. “Seks İsyanları –Toplumsal Cinsiyet, Başkaldırı ve Rock’n’Roll” (Simon Reynolds & Joy Press) ve Myra (Gore Vidal) adlı kitapları redakte etmiştir. SİYAD, FIPRESCI ve NETPAC’in üyesidir ve birçok festivalde jüri üyeliği yapmıştır. Sinemada kadın-erkek temsilleri ve cinsiyetçilik konularında duyarlılık yaratmaya çalışan Altın Bamya Ödülleri’nde de kuruluşundan beri faaldir. SİYAD üyeliğinin yanısıra, Nisan 2004’te çıkmaya başladığından bu yana, 'BirGün' gazetesinin sinema yazarlığını yapmaktadır.














Boğaziçi Üniversitesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde doçent olan Işıl Baş aynı bölüm altındaki Eleştiri ve Kültür Araştırmaları Yüksek lisans programının kurucusu ve koordinatörü. Lisans ve master eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamlayan Baş doktora eğitimini İngiliz Konsolosluğu bursuyla gittiği University of Wales Cultural Studies bölümünde ve Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. Baş'ın araştırma alanları arasında eleştiri ve kültürel teori, tiyatro, toplumsal cinsiyet çalışmaları, queer çalışmalar ve anlatıbilim bulunuyor. Baş uluslararası stylistics derneği PALAnın başkanlığını yapmış Türkiye'de İngiliz Dili ve Edebiyatı derneği IDEA'yı kurmus, European Society for English Studies Türkiye başkanlığını yapmış halen Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Vakfı'nın yönetim başkanlığını yürütmektedir. Donald Freeman ile birlikte editörlüğünü üstlendiği Challenging the Boundaries (Rodopi, 2007) kitabı ve "Looking Awry at Contemporary Fiction" kitap bölümü yayımlanan çalışmalarından bazılarıdır.

Yer Aldığı Etkinlikler

7 Ocak 2017
Cumartesi
Film Okuma Atölyeleri
Ayrıntı Akademi / İstanbul
9 Mayıs 2015
Cumartesi
Işıl Baş ve Tevfik Başer ile ROMAN POLANSKİ - Kürklü Venüs-
Ayrıntı Akademi / İstanbul
27 Aralık 2014
Cumartesi
Film Okuma Atölyeleri
Ayrıntı Akademi / İstanbul
20 Aralık 2014
Cumartesi
Film Okuma Atölyeleri
Ayrıntı Akademi / İstanbul